wykaz
kosek: Uzasadnij, że jeżeli a + b = 1 i a2 + b2 = 7, to a4 + b4 = 31.
15 lis 20:27
PW: Wskazówka:
a4 + b4 = (a2 + b2)2 − 2a2b2
15 lis 20:29
:): (a+b)
2=a
2+b
2+2ab
(a+b)
2−a
2−b
2=2ab
15 lis 20:45
kosek: a
4−b
4=49 − 2a
2b
2 skad mam wiedzieć ile to jest a
2b
2?
15 lis 20:48
Eta:
a+b=1 /2 ⇒ a2+b2+2ab=1 ⇒ 2ab=1−7 ⇒ ab= −3
to: a4+b4=(a2+b2)2−2(ab)2 = 72−2*(−3)2= 49−18=31
15 lis 20:50
:): napisałem ci jak wyznaczyć ab
a2b2=(ab)2
15 lis 20:51
15 lis 21:30
PW: Szukajcie a znajdziecie, jak mówi Pismo.
15 lis 22:05