a | 3 | |||
podaj wzor funkcji y= | , jesli do jej wykresu nalezy punkt a)P(2;− | ) b) P(−2,−3) | ||
x | 4 |
8 | ||
a) y= − | ||
3x |
6 | ||
b) y= | ||
x |
3 | ||
a c)P(− | ,1 ) | |
4 |
3 | 3 | |||
P(2,− | ) podstawiam za x= 2 i za y= − | |||
4 | 4 |
3 | a | 6 | 3 | |||||
− | = | ⇒ a= − | = − | |||||
4 | 2 | 4 | 2 |
| −3 | |||||||||
to: y= | = | ( poprzedni się pomyliłam ![]() | ||||||||
x | 2x |
3 | ||
c) podstawiasz za x=− | i y= 1 | |
4 |
a | 3 | ||||||||||||
1= | ⇒a= − | ||||||||||||
| 4 |
| −3 | ||||||||||||
y= | ⇔ y= | ||||||||||||
x | 4x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |