praca kontrolna
nexus: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 3 i 4 wysokość poprowadzona z wierzcholka kata
prostego ma dlugosc
4? 3? 2,4? czy 4,2 niech ktos napisze jak to sie oblicza
12 gru 18:00
Bogdan:
12 gru 18:02
nexus: dzieki nie moglem znalesc zadnego wzoru !
12 gru 18:03
nexus: a c ? skad wziac a2+b2=c2 to do tego czy jak obliczyc c
12 gru 18:06
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta P = |
| ab oraz P = |
| ah |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | ab | |
| ab = |
| ch ⇒ ab = ch ⇒ h = |
| |
| 2 | | 2 | | c | |
12 gru 18:06
Bogdan:
c = √a2 + b2
12 gru 18:07
nexus: cos mi zle wyszlo bo wyszlo 7/5 zadna odpowiedz bybyla niedobra zrobilem tak jak mowiliscie
12 gru 18:15
nexus: ok mam wynik 2,4
12 gru 18:19
mikoz:

x − wysokość
γ = 180
o −(90
o + α) => γ = 90
o − α
δ = 180
o −(90
o + β) => δ = 90
o − β
α + β = 90
o => α = 90
o − β => β = 90
o − α
Wysokość x dzieli trójkąty na dwa podobne.
12 gru 18:19
mikoz: Tamto powyżej może się przydać
12 gru 18:21
Bogdan:
h =
√32 + 42 = 5
| | 3 * 4 | | 12 | | 24 | |
h = |
| = |
| = |
| = 2,4 |
| | 5 | | 5 | | 10 | |
12 gru 18:21
nexus: Wiem Juz obliczylem wstawilem nastepne zadania ktorych niemoge zrobic....
12 gru 18:24
Miśka: Skąd wyszło 24/10?
16 lis 18:54
lion : Dobre pytanie, skąd wyszło 2410 ?
16 mar 18:55
imię lub nick: Po pomnożeniu licznika i mianownika przez 2
17 mar 15:43