matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Xyz:
Jak liczyć takie granice :
e
2x
−1
lim
x→0
e
x
−1
ln(1−x)
lim
x→0
x
15 lis 19:53
:):
e
2x
−1=(e
x
)
2
−1=(e
x
−1)(e
x
+1)
15 lis 19:56
:):
ln(1+y)
natomiast do tej drugiej, trzeba wiedzieć, że
→1 jeżeli y→0
y
ln(1−x)
ln(1−x)
=−1*
→−1*1=−1
x
−x
15 lis 19:58
Xyz:
Dziękuje bardzo
15 lis 20:12