Rozwiąż równanie
tess: | 2 | | 5 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| x2−3x+2 | | x2−4 | | x2−4x+4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| |
| x2−x−2 | | x2−4x+4 | | x2+3x+2 | |
15 lis 19:34
Metis: Dziedzina, wspólne mianowniki i proporcje.
15 lis 19:36
Janek191:
Trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika .
15 lis 19:36
tess: tyle to i ja wiem
15 lis 20:34
sushi_gg6397228:
to dlaczego tego nie zapisałaś ?
15 lis 20:34
tess: wspólny mianownik będzie 6x5 + 6x3 no i co z tym zrobić?
15 lis 20:36
tess: (w pierwszym przykładzie)
15 lis 20:37
Metis: a) Wspólny mianownik: (x2+x)*x2=x4+x3
15 lis 20:39
sushi_gg6397228:
x2+x = x(x+1)
x2= x*x
wiec wspolny x*x*(x+1)
15 lis 20:42
Metis: Racja, można prościej
15 lis 20:45