matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieńśtwo
Kuba:
W pewnej grupie uczniów każdy zna angielski lub niemiecki. Prawdopodobieństwo wylosowania
7
4
ucznia który zna angielski wynosi
natomiast niemiecki
. oblicz że losowo
8
5
wybrany uczeń zna dwa języki.
15 lis 19:12
Janek191:
7
P( A ) =
8
4
P( N ) =
5
P( A ∪ N ) = 1 Korzystamy z wzoru : P( A ∪ N) = P( A ) + P( N) − P( A ∩ N) więc
7
4
P( A ∩ N)) = P( A) + P( N ) − P( A ∪ N) =
+
− 1 = ...
8
5
15 lis 19:42