Wartość wyrażenia
WojtekG: Mógłby mi ktoś pomóc z policzeniem wartości takiego wyrażenia:
| | −15 − √161 | | −15 + √161 | | −15 − √161 | | −15 + √161 | |
( |
| )*( |
| )3 + ( |
| )3*( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
15 lis 19:11
sushi_gg6397228:
wyciagnij wsólny czynnik przez nawias
15 lis 19:13
WojtekG: | | −15 − √161 | | −15 + √161 | | −15 + √161 | | −15 − √161 | |
( |
| )*( |
| )*[( |
| )2 * ( |
| )2] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Tak ma to wyglądać po wyłączeniu wspólnego czynnika czy jakoś inaczej?
15 lis 19:22
sushi_gg6397228:
tak
teraz zobacz do nawiasu [...]
[a2*b2 ]= [ (a*b)2 ] i
a*b to jakiś wzorek skróconego mnożenia, tak samo jak przez nawiasem [...]
15 lis 19:24
WojtekG: Z tych czynników przed nawiasem dostałem 16 a w nawiasie 256 czyli wynik 4096 co się nie zgadza
z odpowiedzią bo według niej powinno wyjść 3088.
15 lis 19:29
sushi_gg6397228:
za zapisz obliczenia
a*b=...
15 lis 19:30
sushi_gg6397228:
bo oszukałeś ze znakami
[a2 + b2] tak ma być w nawiasie
15 lis 19:31
sushi_gg6397228:
ab3 +a3b= ab (a2+b2)
i trzeba policzyć
ab=..
a2=...
b2=...
15 lis 19:32
WojtekG:
| | 386 − 30√161 | | 386 + 30√161 | | 772 | |
[a2 + b2] = |
| + |
| = |
| = 193 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
15 lis 19:39
WojtekG: Czyli ostatecznie 16 * 193 = 3088 co się zgadza z odpowiedzią.
15 lis 19:40
sushi_gg6397228:
16*193=..
15 lis 19:40