całka
lo:
∫e−xdx
wiem, że całka z ∫exdx=ex+C
Ale tam mam −x i czy to będzie −e−x+C ?
15 lis 18:55
sushi_gg6397228:
to policz pochodna
(−e−x) ' = ... i dostaniesz odp na swoje pytanie
15 lis 18:56
lo:
(−e
−x)'=−e
−x*(−1)=e
−x
Ale cały czas mi nie wychodzi ta całka
∫x
3e
−x2dx t=x
2 dt/2=xdx
| 1 | |
| ∫te−tdt |u=t du=1 v'=e−t v=−e−t| |
| 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| te−t+ |
| ∫−e−tdt=− |
| e−t+ |
| e−t+C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
w odpowiedzi w drugim członie też jest minus
15 lis 19:02
sushi_gg6397228:
żle podstawiasz
uv − ∫ u ' * v
15 lis 19:11
lo:
No tak ale znak minusa więc −∫(−e−tdt=∫e−tdt
15 lis 19:13
sushi_gg6397228:
a napisałes dalej + ∫ − ....dt wiec o jeden minus za dużo
15 lis 19:18
lo:
Możesz mi rozpisać tą linjkę bo za cholere nie widzę tego
15 lis 19:48
sushi_gg6397228:
to sobie rozpisz
∫ t e−t dt
u= t v ' = e−t
u '= 1 v= − e−t
uv − ∫ u ' * v
15 lis 20:11