Trójkat
Kamil: Pomożecie?
W trójkącie ABC o boku AC=18 dwusieczna CD dzieli bok AB w stosunku DB

A= 1:6 wskaż długość
boku CB.
Odp.3
15 lis 18:35
Kamil: DB: DA
15 lis 18:36
sushi_gg6397228:
rysunek zrobiony ?
15 lis 18:37
Kamil: Zrobiony, ale nwm czy taki jaki powinien być.
15 lis 18:39
sushi_gg6397228:
to go tutaj narysuj
15 lis 18:39
Kamil:
15 lis 18:43
+-: Twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie
15 lis 18:50
sushi_gg6397228:
jaka jest zależność miedzy bokami, gdy mamy dwusieczną ?
15 lis 18:50
Eta:

x>0
| | 18 | | y | |
z twierdzenia o dwusiecznej: |
| = |
| ⇒ 6xy=18x /:x≠0 |
| | 6x | | x | |
6y=18 ⇒ y=3
15 lis 18:53
Kamil: No tak:
18/6x= y/x
18x=6xy
3x=xy
x=3
15 lis 18:54
Kamil: y=3
15 lis 18:54