Dzielenie wielomianów.
Klaudia: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) = (x8 + x7 + 8)3 przez wielomian P(x) = x +
8.
Próbowałam zapisać to jako W(x) = Q(x) * P(x) + R(x) i obliczyć wartość W(−8) ale wydaje mi
się, że powinno się to inaczej rozwiązać Mógłby mi ktoś pomóc.
15 lis 18:31
sushi_gg6397228:
jak powinna wygladać reszta ?
15 lis 18:32
Klaudia: To powinna być jakaś stała liczba bo R(x) musi mieć stopień niższy niż P(x)?
15 lis 18:34
sushi_gg6397228:
tak
np:
R(x) = a
to co robiłaś W(−8) jest OK
15 lis 18:35