oblicz
agunia: wykonaj dzialanie i jesli to konieczne usun niewymiernosc z mianownika
2−√2
−−−−−−− =
1+√3
12 gru 17:37
mikoz: | 2 − √3 | | (2 − √3)(1 −√3) | |
| = |
| =
|
| 1 +√3 | | (1 +√3)(1 −√3) | |
| | (2 − √3)(1 −√3) | |
= |
| (wzory skróconego mnożenia − (a + b)(a − b) = a2 − b2 )
|
| | 1 − 3 | |
I bardziej się tego nie da uprościć.
12 gru 18:00
agunia: bardzo dziekuje za pomoc
12 gru 18:20
ak1: Mikoz
Tam jest błąd na początku w liczniku
12 gru 18:22
agunia: a moge prosic o poprawke

?
12 gru 18:37
ak1: Mnożenie licznika i mianownika przez 1−
√3
| (2−√2)(1−√3) | | 2−2√3−√2+√6 | |
| = |
|
|
| (1+√3)(1−√3) | | −2 | |
−
√6 i +
√6 się skrócą i wychodzi
12 gru 18:37
mikoz: Ahh, moja wina

Ale ale − ak1 , skąd wziąłeś ten drugi
√6...? 2
√3 =
√4*2 = P{8} − ale nie
√6
Tam miałem błąd tyko n apoczątku, potem jest dobrze.
12 gru 18:41
ak1: chyba coś skopałem jeszcze sprawdzę
12 gru 18:41
mikoz: Miało być 2√3 = √4*3 = √12 ale to i tak nie jest √6
12 gru 18:42
mikoz: 2
√3 to inaczej
√3 +
√3 , a nie
√3 *
√3 
ale takie błędy mi też się zdarzają
12 gru 18:43
R.W.16l: że co? 2
√3=
√4*2
chyba raczej nie − powinno być 2
√3=
√4*3=
√12 
wszyscy macie źle xD
12 gru 18:45
R.W.16l: no

za późno napisałem
12 gru 18:45
agunia: bardzo dziekuje − ja jakos tego nie moge pojac
12 gru 18:45
mikoz: Hmmm... postaram Ci wytłumaczyć:
| | 2 − √2 | |
mamy |
| . Teraz trzeba usunąć niewymierność z mianownika − jak to zrobić? |
| | 1 + √3 | |
Pomnożyć przez 1
| 2 − √2 | | 2 − √2 | |
| * 1 = |
| − prawda
|
| 1 + √3 | | 1 + √3 | |
| | 1− √3 | |
ale, |
| = 1 (bo się skraca)
|
| | 1 − √3 | |
A więc:
| 2 − √2 | | 1− √3 | | (2 − √2)(1 − √3) | |
| * |
| = |
|
|
| 1 + √3 | | 1 − √3 | | (1 + √3)(1 − √3) | |
Ze wzorów skróconego mnożenia (podałem post wyżej) mamy (1 −
√3)*(1 +
√3) − jeżeli to
wymnożymy, to otrzymamy 1 − 3. to "3" to
√3*
√3 =
√3*3 = p{9) = 3.
Jeżeli dalej nie rozumiesz, to pisz, nie wszyscy jesteśmy Keplerami
12 gru 18:54
R.W.16l: ja ty to tłumaczysz?
aby usunąć niewymierność z mianownika, mnożysz cały ułamek przez zawartość mianownika, tylko że
ze znakiem przeciwnym

pamiętaj!
(a+b)(a−b) = a
2 − b
2
więc do tego doprowadzamy

ZAWSZE wyjdzie liczba dodatnia, lub ujemna

jak nie wychodzi, to
coś źle
przykład
więc robimy, tak jak pisałem
| (4−2√2)*(3+√2) | | 8+4√2−4√2−4 | |
| = |
| = 4  |
| (3−√2)*(3+√2) | | 3−2 | |
12 gru 19:03
agunia: dzieki za wytlumaczenie teraz cos mi zaczyna switac. pozdrawiam serdecznie
12 gru 19:04
mikoz: tak, ale chciałem zwrócić uwagę na to, że wartość ułamka się nie zmienia ale twoja odpowiedź
uzupełnia moją
12 gru 19:19
12 gru 19:22
jaszczur: buraku ty
12 gru 19:23
mikoz: bo zawsze marnuję czas na pomaganie Tobie.. jaszczurze...
12 gru 19:25
jaszczur: oj nie panie mikozie

ty marnujesz czas na pomaganie ale jak możesz pomagac skoro nie umiesz
tego co mamy pisać


przykałd ostatni test
12 gru 19:27
mikoz: A ja chciałbym zobaczyć chociaż jedno zdanie napisane po Polsku w Twoim wykonaniu... przykład −
ostatnia matura z polskiego
12 gru 19:29
mikoz: A ja chciałbym zobaczyć chociaż jedno zdanie napisane po Polsku w Twoim wykonaniu... przykład −
ostatnia matura z polskiego
12 gru 19:29