logarytmy
Dawid: Mam takie pytanie odnośnie logarytmów. Jeżeli jest taka sytuacja, że: log
5 0,04−
12loga
255 to jak to będzie wyglądać? Chodzi mi dokładnie o te przeniesienie −1/2 do
potęgi logarytmu, co z tymi minuesm się stanie, czy zostanie, czy nie itp.
15 lis 17:59
sushi_gg6397228:
mozna zostawic
jak zabierzesz, to potem trzeba argument obracać
15 lis 18:01
Dawid: Hmm...a mógłbyś to obliczyć?
15 lis 18:04
sushi_gg6397228:
można kazdy logarytm policzyc osobno
pytanie brzmi : czy chcesz sie nauczyc czy chcesz gotowca ?
15 lis 18:06
Dawid: Nauczyć, to jest część działania i łatwiej mi będzie ten ułamek wziąść jako potęgę dla tego
logarytmu, tylko nie wiem, co stanie się z tym minusem co stoi przy ułamku. Bo z pierwszego
logarytmu mi wyszło −2 i nie wiem co dalej
15 lis 18:13
sushi_gg6397228:
to policz log25 5 =....
15 lis 18:14
Dawid: no 2, tak?
15 lis 18:15
sushi_gg6397228:
252 ≠ 5
15 lis 18:15
Dawid: no to dobrze? Bo liczę dzisiaj cały dzień..już mi się mózg lasuje..:(
15 lis 18:18
sushi_gg6397228:
loga b = c <=> ac=b
wystarczy podstawic pod wzór
log25 5 =...
15 lis 18:20
Dawid: −2 ?
15 lis 18:22
15 lis 18:25
Dawid: no to czyli −2?
15 lis 18:27
sushi_gg6397228:
napisałem, że źle post powyżej
15 lis 18:29
Dawid: Nie rozumiem tego



Możesz wytłumaczyć obliczając?
15 lis 18:30
sushi_gg6397228:
25x= 5
52x= 51
2x=1
x=...
15 lis 18:31
Dawid: 2
15 lis 18:33
sushi_gg6397228:
2*2≠ 1
15 lis 18:33
Dawid: 1/2
15 lis 18:36
sushi_gg6397228:
bingo
15 lis 18:37
Dawid: dobra, czyli teraz jak to będzie od początku działania? 2− 12?
15 lis 18:39
15 lis 18:49
Dawid: − 2 14
15 lis 18:56
sushi_gg6397228:
to teraz sprawdz dlaczego w pierwszym logarytmie jest "− 2" a nie "2"
15 lis 19:07