problem
rysiekkk: mam problem z zadaniem otóż mam obliczyc granice z liczba e:
| | 3n+1 | | 3n+1 | | 3n | |
lim n→∞( |
| )n = lim ( |
| * |
| )n= ? |
| | 3n−1 | | 3n | | 3n−1 | |
| | 1 | |
wiem ze ten pierwszy bedzie dążył do e( |
| ) a mam pytanie czy drugi czlon bedzie dążył do |
| | 3 | |
jedynki czy do jakiegos tam e?
15 lis 17:46
Kacper:
Nadal masz granicę typu 1∞
15 lis 17:47
rysiekkk: | | 1 | |
czy załóżmy (1− |
| )n = e? |
| | n | |
15 lis 17:47
sushi_gg6397228:
podziel liczni i mianownik przez "3n" i licz osobno górę i osobno dół
15 lis 17:47
15 lis 17:48
rysiekkk: | | 1 | | 1 | | 1 | |
wiem zrobilem tak wychodzi ((1+ |
| * |
| )(3n)) |
| |
| | 3n | | | | 3 | |
15 lis 17:52
15 lis 17:54
rysiekkk: co jakie blad?
15 lis 17:55
rysiekkk: jakiś*
15 lis 17:55
sushi_gg6397228:
u mnie wychodzi jak na tacy, a mi sie nie chce sprawdzac czy Twoje ułamki piętrowe są dobrze
rozpisane
tym bardziej nie bedzie sie chciało tego sprawdzać prowadzącemu zajęcia
15 lis 17:58
rysiekkk: | | 1 | |
ostatnie pytanie to czy (1− |
| )n=e ? |
| | n | |
15 lis 18:00
sushi_gg6397228:
nie
15 lis 18:01
rysiekkk: czyli to bedzie dazylo do jedynki w takim wypadku?
15 lis 18:05
15 lis 18:07
rysiekkk: dzieki
15 lis 18:09