analiza
?: | | ⎧ | a jeśli x=−2 | |
| wyznacz a,b tak aby funkcja | ⎨ | U {4−x2}{3−√x+7} jeśli x∊(−2,2) |
|
| | ⎩ | b, jeśli x=2 | |
była
ciągła w<−2,2>
15 lis 17:28
sushi_gg6397228:
warunek ciąglości ?
15 lis 17:30
:): | | 4−x2 | |
limx→−2 |
| =0 zatem a=0 |
| | 3−√x+7 | |
| | 4−x2 | | 4−x2 | | 3+√x+7 | |
limx→2 |
| =limx→2 |
| * |
| |
| | 3−√x+7 | | 3−√x+7 | | 3+√x+7 | |
| | (2−x)(2+x) | |
=limx→2 |
| *(3+√x+7) |
| | 9−(x+7) | |
| | (2−x)(2+x) | |
=limx→2 |
| *(3+√x+7) |
| | 2−x | |
lim
x→2(2+x)(3+
√x+7)=4*(3+3)=4*6=12
zatem b=12
15 lis 17:33
?: tak myślałem o granicy prawostronnej w −2 i lewostronnej w 2 i ta prawostronna musi być równa a
a lewostronna b?
15 lis 17:33
?: o rany ale ktoś szybki dziękuję czyli dobrze myślałem
15 lis 17:34
:): 4*6=24

wiec b=24
15 lis 17:35