zadanie wyboru funkcje
xyz: możecie mi pomóc w rozwiązaniu kilku zadań?
(zadanie pojedyńczego wyboru)
1) Funkcja f(x)=b*x2 będzie mieć trzy różne miejsca zerowe jeśli:
a) b<0
b) b=0
c) b>0
d) nie ma takiej wartości b , dla której funkcja f miałaby trzy różne miejsca zerowe
2) Funkcja określona za pomocą diagramu:
a) Nie może być zawsze dodatnia
b) Ma zawsze dziedzinę nieskończoną
c) Nie może być monotoniczna
d) Jej dziedziną nie może byc zbiór liczb naturalnych
e) Może posiadać miejsca zerowe
3) f(x)=a*x −10 będzie w całej dziedzinie dodatnie, jeśli:
a) a=−1 i Df= R
b) a=−5 i Df= (−nieskończonośći, −2)
c) a=1024 i Df= (−1,1)
d) a=100 i Df= R
e) a=−5 i Df (−nieskończoności, 2)
4) Przyporządkowanie (1,2), (2,a) (3,6) (b,8) będzie funkcją monotoniczną wtedy gdy:
a) a = 5, b = 1
b) a = 7, b = 5
c) a = 1, b = 3
d) a = 3, b = 4
e) a = −1, b = −5
12 gru 17:32
Godzio: 1. d parabola może przecinać os x maksymalnie 2 razy , b decyduje jedynie o szerokośc paraboli
12 gru 17:50