nie wiem
i: 1.Rozwiąż równanie:
a) 2
2x−4 = 4
5−3x
b)
5√27x = 81
2x+8
c) log
3(x
2 − 6)= log
3(x − 2)+1
2. Rozwiąż równanie :
a) (0,5)
2x+2 > 32
x+1
| | | | | | | |
b) | { x2+2−3} < | { x2−2x+2} te 2 nawiasy po | znajdują |
| | | | |
tam gdzie procenty
| | 1 | | 1 | |
c)log |
| (x−4)>−2 |
| znajduje sie tam gdzie mianownik |
| | 2 | | 2 | |
15 lis 15:56
Janek191:
1. a
2
2x−4 = 4
5 − 3 x
2
2 x − 4 = (2
2)
5 − 3 x
2
2 x − 4 = 2
10 − 6 x
2 x − 4 = 10 − 6 x
8 x = 14
==============
lub
2
2*(x − 2) = 4
5 −3 x
4
x −2 = 4
5 − 3 x
x − 2 = 5 − 3 x
4 x = 7
x = 1,75
=======
b)
5√27x = 81
2 x +8
(27
x)
15 = (3
4)
2 x + 8
(3
3)
x5 = 3
8 x + 32
3
3x5 = 3
8 x + 32
3 x = 40 x + 160
37 x = − 160
============
16 lis 08:39
Janek191:
z.1 c
log3 ( x2 − 6) = log3 ( x − 2) + 1 ; x2 − 6 > 0 i x − 2 > 0
log3 ( x2 − 6) = log3 ( x − 2) + log3 3
log3 (x2 − 6) = log3 ( 3 x − 6)
x2 − 6 = 3 x − 6
x2 − 3 x = 0
x*( x − 3) = 0
x = 0 lub x = 3; Liczba 0 nie spełnia założeń, więc
Odp. x = 3
========
16 lis 08:44
Janek191:
z.2 a)
(0,5)2 x +2 > 32x +1
( 2−1) 2 x + 2 > ( 25) x + 1
2 − 2 x − 2 > 25 x + 5
−2 x − 2 > 5 x + 5
− 7 x > 7
x < − 1
=====
16 lis 08:47
Janek191:
z.2 b)
| | 4 | | 4 | |
( |
| )x2 +2 x − 3 < ( |
| )x2 − 2x + 2 |
| | 5 | | 5 | |
więc
x
2 + 2 x − 3 > x
2 − 2 x + 2
4 x > 5
========
16 lis 08:51
Janek191:
z.2 c)
log
0,5 ( x − 4) > − 2 ; x > 4
log
0,5 ( x − 4) > − 2 log
0,5 0,5
log
0,5 (x − 4) > log
0,5 ( 0,5)
−2
log
0,5 ( x − 4) > log
0,5 4
x − 4 < 4
x < 8
więc
x ∊ ( 4; 8)
========
| | 1 | |
0,5−2 = ( |
| )−2 = 22 = 4 |
| | 2 | |
16 lis 08:55
Janek191:
z.2 c)
log
0,5 ( x − 4) > − 2 ; x > 4
log
0,5 ( x − 4) > − 2 log
0,5 0,5
log
0,5 (x − 4) > log
0,5 ( 0,5)
−2
log
0,5 ( x − 4) > log
0,5 4
x − 4 < 4
x < 8
więc
x ∊ ( 4; 8)
========
| | 1 | |
0,5−2 = ( |
| )−2 = 22 = 4 |
| | 2 | |
16 lis 08:55