a
Hedonista: Dla jakich wartości parametru m układ:
mx−(m+1)y=2
2x−2y=1
ma rozwiązanie (x,y) spełniające warunek x
2−y<2?
1Podstawiam metodą wykładników i wychodzi mi
W=2
Wx=m−3
Wy=m−4
2Podstawiam za x,y
W tym momencie robię błąd, źle podstawiając za x,y bo powinno wyjść
Wytłumaczy mi ktos dlaczego tak jest
15 lis 15:40
Hedonista: up
15 lis 15:56
Hedonista: up
15 lis 16:56
15 lis 17:02
Hedonista: hmm tylko, że mam taki zbiór na końcu którego są odpowiedzi wraz ze sposobem zrobienia
zadania(ale nie krok po kroku) i mam tam wykazane, że
Wie ktoś otsocho?
15 lis 17:14
sushi_gg6397228:
to zobacz czy przykład jest dobrze przepisany
to podstaw sobie np m=2 i policz układ ze swojego oraz z tego co podali z tyłu ksiązki
a także rozwiaz uklad bez metody wyznacznikowej
15 lis 17:19
Hedonista: Tak się składa, że mam kilka zadań tego typu i za każdym razem mam błąd przy obliczaniu Wx, Wy
Spróbuję się pobawić ale wydaje mi się, że bez pomocy mi się nei uda
15 lis 17:22
Ja: Zapisz swoje obliczenia , poprawimy jak bedzie bład
15 lis 17:23
sushi_gg6397228:
przy podanych danych w tym zadaniu W, Wx, Wy masz dobrze policzone
zawsze mozesz sprawdzic, jak podałem we wczesniejszym poście (moga być chochliki drukarskie)
15 lis 17:24
Hedonista: Okej umarłem, nie doszedłem do żadnych nowych wniosków jutro lecę do nauczycielki która dała mi
tę książkę żeby mi wytłumaczyła co jest nie tak
15 lis 17:42