Dynamika
Alinka48: Szpulka o masie m = 100 g i momencie bezładności I = 4*10−4
kg*m2 leży na poziomym podłożu. Zewnętrzna średnica szpulki wynosi D = 5 cm, zaś średnica
węższej, wewnętrznej części, na której nawinięta jest nitka, wynosi d = 2 cm. Masa nitki jest
znikomo mała. Szpulkę próbujemy wprawić w ruch ciągnąc za nawiniętą nitkę:
a) pionowo do góry,
b) poziomo.
Oblicz dla obu przypadków przyspieszenia, liniowe i kątowe, szpulki toczącej się po poziomym
podłożu, gdy ciągniemy nitkę siłą F = 0,2 N. Załóż, że szpulka porusza się bez poślizgu. Czym
różnią się ruchy szpulki w obu rozważanych przypadkach? Przy jakim kącie ustawienia nitki
(liczonym do poziomu), szpulka nie będzie się obracać?
Zadanie pojawiło się na konkursie "O Diamentowy Indeks AGH", bardzo zależy mi na rozwiązaniu,
ewentualnie samym rysunku lub paru wskazówkach, wiem, że zadanko z fizyki, ale tutaj siedzi
więcej osób