wektory i proste
Domiś:

Dane są wektory AC=[12,3] BC=[9,9] oraz punkt A=(5,3). Wyznacz równanie prostych w których
zawarte są wysokości trójkąta ABC
15 lis 15:26
Aga1.: A jaki masz problem?
15 lis 15:28
Domiś: jak wyznaczyć prostą prostopadłą do C oraz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty xd
15 lis 15:31
Aga1.: Najpierw oblicz współrzędne punktów Bi C, umiesz?
15 lis 15:33
Domiś: tak to już mam
C=(7,6) B=(−2,−3)
15 lis 15:35
Mila:

A=(5,3)
AC=[12,3],BC=[9,9] , CB=[−9,−9]
A=(5,3)→T
[12,3]→C=(5+12,3+3)=(17,6)
C=(17,6)→T
[−9,−9]→B=(17−9,6−9)=(8,−3)
Wysokości są prostopadłe do boków i przechodzą przez wierzchołki.
Teraz dasz radę?
15 lis 16:50