równanie stycznej do wykresu
karolina: wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= √x−1 w punkcie o rzdnej y0=2
15 lis 15:16
J: najpierw oblicz x0
15 lis 15:25
karolina: już zrobiłam, wyszło dobrze, ale mam pytanie do innego przykładu, czy jeśli styczna jest
nachylona do osi x pod kątem 45 stopni to znaczy, że przechodzi, przez punkt (0,0)?
15 lis 15:43
J: nie musi
15 lis 15:52
karolina: w takim razie jak wyznaczyć ten punkt ?
15 lis 15:56
J:
Jaki ppunkt ?
15 lis 15:58
olekturbo: a = tgα
α = 45
15 lis 15:59
karolina: dziekuje
15 lis 16:02