Ile rozw. ma równanie - początki matematyki dyskretnej
Centrum: Cześć, pytanie już spoza LO, lecz wracam do jedynego zaprzyjaźnionego mi miejsca z tamtego roku

Mamy liczby całkowite nieujemne a,b,c,d >=4 . Ile rozwiązań ma równanie a+b+c+d=30 ?
15 lis 15:15
Mila:
Rozwiązanie w zbiorze N+?
15 lis 16:36
Mila:
a+4+b+4+c+4+d+4=30
a+b+c+d=14
n=14
k=4
liczba rozwiązań:
15 lis 17:00
Centrum: Tak w N+, a ja się tak głowiłem, a wystarczył prosty myk, dzięki stokrotne Mila
15 lis 18:24
Centrum: Hmmm, więc z przedziałem 0<=a,b,c,d<=10 , będzie 10−a+10−b+10−c+10−d=30

?
15 lis 18:29
PW: a=10−x, b=10−y, c=10−z, d=10−t, przy czym x,y,z,t∊{0, 1, 2,..., 10}
i
10−x+10−y+10−z+10−t = 30
czyli
x + y + z + t = 10, x,y,z,t∊{0, 1, 2,..., 10}
15 lis 19:10
Centrum: No tak, tak podstawiamy inna literkę która należy do przedziału, ale rozumowanie mam dobre

,
dziękuję bardzo !
17 lis 11:47