matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj wartość
Voldius:
Ma ktoś pomysł w jaki sposób to rozwiązać
Wiedząc, że x+y=5 oraz, xy=6, podaj wartość wyrażenia x
6
+y
6
, nie obliczając x
15 lis 14:42
:):
x
6
+y
6
=(x
3
+y
3
)
2
−2(xy)
3
=((x+y)(x
2
−xy+y
2
))
2
−2(xy)
3
x
2
+y
2
=(x+y)
2
−2xy
15 lis 14:47