Planimetria
Metis: Obliczyć długości x, y, z
http://prntscr.com/92ztp4
Jakiś pomysł ?
Sprawdźcie przy okazji czy dobrze obliczyłem szukana odcinek x.
Mam nadzieje, że rysunek czytelny
15 lis 14:10
Metis:
15 lis 14:46
Kacper:
Szukaj w odpowiedziach
15 lis 14:48
15 lis 14:57
Metis: Coś źle mi to wyszło.
15 lis 15:07
Aga1.:

c=
√225+400=25
x=
√102+202=10
√5
15 lis 15:16
Metis: Dzięki Aga1 , własnie sie zorientowałem że mam zły rysunek...
Dwa razy Pitagoras potem z tw Cosinusow i wyjdzie.
15 lis 15:17
Aga1.: Nie, r=5, zatem x też źle.
15 lis 15:19
Metis: x=5√17
15 lis 15:20
Aga1.: tak.
15 lis 15:26
Kacper:
Marzy ci się startować ?
15 lis 15:48
Metis:
15 lis 15:50
Metis: Wytłumaczy mi ktoś zadanie 5?
Pierwszy raz spotykam się z takim zadaniem. Szukałem w książkach pod tematem wielomian kilku
zmiennych, ale nie ma interpretacji geometrycznej.
Ewentualnie jakieś linki dot takich zadań.
Treść:
Figura B jest obrazem figury
A = {(x, y) : x2 + y2 − 6x − 8y + 21 ≤ 0 ∧ x − 7y + 25 ≥ 0}.
przez symetrię względem prostej x − 2y = 0. Znajdź nierówności opisujące figurę B i oblicz jej
obwód.
15 lis 16:58
Mila:
Podpowiedź:
1) Napisz równanie kanoniczne okręgu
15 lis 17:10
Metis: (x−a)2+(y−b)2=r2
x2−6x+y2−8y+21≤ 0
x2−6x+9+y2−8y+16−4≤0
(x−3)2+(y−4)2−4≤0
(x−3)2+(y−4)2≤4
15 lis 17:18
Metis: Otrzymałem równanie koła
15 lis 17:22
Metis: S=(3,4) , r=2
15 lis 17:24
Mila:

Druga podpowiedź:
A = {(x, y) : x
2 + y
2 − 6x − 8y + 21 ≤ 0 ∧ x − 7y + 25 ≥ 0}.
x−7y+25≥0⇔x+25≥7y⇔
| | 1 | | 25 | | 1 | | 25 | |
y≤ |
| x+ |
| obszar na prostej y= |
| x+ |
| i poniżej prostej tej prostej. |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
x
2 + y
2 − 6x − 8y + 21 ≤ 0⇔
(x−3)
2+(y−4)
2≤2
2 koło o S=(3,4) i r=2
B − część wspólna , sprawdzamy czy S∊prostej k
| | 1 | | 25 | | 28 | |
y= |
| *3+ |
| = |
| =4, tak , należy, zatem |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
B jest półkolem poniżej prostej k.
Symetria nie zmienia wielkości, tylko położenie .
Obwód półkola:
2*2+π*2=4+2π
2) Obraz w symetrii,
Znajdź wsp. A i B.
Znajdź punkty symetryczne do A,B względem prostej s.
15 lis 17:29
Metis: Dziękuje
Milu, analizuję
15 lis 17:40
Metis: Zatem punkty przeciecia znajdę rozwiązując układ równan:
|(x−3)2+(y−4)2=22
| x − 7y + 25= 0
Symetryczne potem bez problemu.
15 lis 17:59
Mila:
Tak.
15 lis 18:17
Metis: Ze znalezionych punktów względem danej prostej wyznaczę równanie koła, a szukane półkole
ogarnicze obszarem , analogicznie jak w figurze A.
Serdecznie dziękuje
Milu
15 lis 18:26
Mila:
Równanie koła bardzo prosto:
S' jest środkiem odcinka A' B', r=2.
15 lis 18:50
Metis: Oczywiście w poście 17:22 , z pośpiechu napisałem równanie koła, poprawnie: nierówność
koła
16 lis 21:21