Geometryczny czy arytmetyczny?...
Adam: Suma n poczatkowych wyrazow ciagu (an) jest okreslona wzorem Sn=2n2+3n. Czy ciag jest
arytmetyczny? Czy jest geometryczny? Odpowiedz uzasadnij. Jakas wskazowka?
15 lis 13:49
J:
arytmetyczny: a
1 = 5 i r = 4
| | 2*5 + (n−1)*4 | | 10 + 4n − 4 | |
Sn = |
| *n = |
| *n = (2n+3)*n = 2n2 + 3n |
| | 2 | | 2 | |
15 lis 14:14
mar: Czy może być tak:
Sn=2n2+3n
S1=2*1+3=5= a1
S2=2*4+6=14
S3=2*9+9=27
a2 = S2 − S1=14 − 5 = 9
a3 = S3 − S2 = 27−14 = 13
a3 / a2 ≠ a2 / a1 − więc nie jest to ciąg geometr.
a3 − a2 = a2 − a1 = 4
a1 = 5, r=4 − ciąg arytmetyczny
15 lis 16:09
Eta:
an= Sn−Sn−1
Sn=2n2+3n , Sn−1= 2(n−1)2+3(n−1)= ....=2n2−n−1
an= 2n2+3n−2n2+n+1
an= 4n+1 −− ciąg arytmetyczny : a1=5 i r=4
15 lis 16:14