Dla zbiorów, oblicz:
Helios: Dla zbiorów C i D oblicz: C\D
| | x + 1 | | x − 1 | |
C: |
| < 1 D: |
| < 0 |
| | x − 1 | | x2 − 3 | |
15 lis 13:34
J:
na początek wyznacz zbiory: C i D
15 lis 13:40
Helios: C: x+1 < x−1
i tutaj napotykam największy problem, bo lewa strona zeruje mi się z prawą, więc C=R ?
D: x−1 < 0
x < 1
D: (−∞, 1)
15 lis 13:43
J:
tak nie wolno ...
| | x+1 | |
C : ⇔ |
| − 1 < 0 ... i wspólny mianownik |
| | x−1 | |
15 lis 13:48
Helios: | x + 1 | | x − 1 | | 2 | |
| − |
| = |
| < 0 |
| x − 1 | | x − 1 | | x− 1 | |
15 lis 14:03
J:
tak
15 lis 14:06
Helios: A czy zbiór D został wyznaczony odpowiednio?
15 lis 14:08
J:
D: (x−1)(x + √3)(x−√3) < 0
15 lis 14:15
Helios: W jaki sposob (x−1) został ściągnięty z kreski ułamkowej?
15 lis 14:39
15 lis 14:43
Helios: Czyli to samo prawo mogę zastosować w wyznaczeniu x ze zbioru C?
15 lis 14:56
J:
tak ... ⇔ x − 1 < 0
15 lis 14:57
Helios: Ok, zbiór C już rozumiem. A jak wyznaczyć x ze zbioru D?
15 lis 14:59
Aga1.:

D=(−
∞,−
√3)U(1,
√3)
15 lis 15:25
Helios: W odpowiedziach zawarta jest taka odpowiedź: x∊(−1;∞)
15 lis 15:44
Helios: i coś mi tu nie gra..
15 lis 15:44
Aga1.: To może inna nierówność?
15 lis 15:48
Helios: W jakim sensie? Nie rozumiem...
15 lis 15:52
Aga1.: Sprawdź wszystko po kolei, czy dobrze przepisałeś z książki
15 lis 15:55
Helios: Wszystko z książki przepisałem dokładnie. Więc jak rozumiem, gdzieś jest błąd w książce. To
całkiem możliwe, bo już kilka znalazłem.
15 lis 16:01
Helios: Mimo wszystko, wielkie dzięki za pomoc
15 lis 16:01