granica funkcji w nieskończoności z wartością bezwzględną
Ludwik Montgomery: Witam, nie wychodzi mi zadanko:
(lim x zmierza do −
∞)
| | x2+10x+25−36+12x−x2 | | 22x−11 | |
lim(|x+5|−|6−x|)=lim |
| =lim |
| = |
| | |x+5|+|6−x| | | |x+5|+|6−x| | |
| | x(22−11x) | |
lim |
| = 22/0 |
| | −x|1+5x+6x−1| | |
coś chyba pomyliłem w mianowniku, w odp. wychodzi −11
15 lis 13:32
zombi: Jak wygląda wyrażenie |x+5| gdy x < −5, a jak |6−x| dla iksów ujemnych.
15 lis 13:40
Ludwik Montgomery: yy, myślę, że:
−x−5 i 6−x
15 lis 13:59