matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ rownań z parametrem
djw:
⎧
−x+y=4m−1
Dany jest układ równań
⎩
2x−y=5+2m
. Wyznacz parametr m tak, aby punkt o
współrzędnych (x, y), gdzie para (x, y) jest rozwiązaniem danego układu należał do paraboli o równaniu y=x
2
−x−2.
15 lis 12:54
J:
wyznacz: x i y ... potem podstaw do równania paraboli
15 lis 13:03
djw:
x=(4m−1)+(5+2m)
15 lis 13:06
J:
x = 6m + 4
15 lis 13:13
djw:
y= 10m+3 ?
15 lis 13:17
J:
tak
15 lis 13:20