Znadź x:
Koziol: a) log2 x=3 b) logp{2} x=4 d) logx 25=2 e) logx 32=5 f) logx 7= − 12
bardzo bym prosił o pomoc. wiem ze w a) wyjdzie x=8 ale z reszty nie umiem
12 gru 17:00
joerfi: a) x=8
bd)x=5
e)x=2
wszystko z własności logarytmów ostatni przykłąd sam zrób żeby się nauczyć

12 gru 17:22
joerfi: logab=c <=> ac=b
12 gru 17:23
mikoz: logarytm... − czyli loga c = b <=> ab=c, czyli − do jakiej potęgi c należy podnieść liczbę
a, żeby otrzymać liczbę b, a więc:
a) − 8
d) − 5
e) − 2
f) − 1/49 (1/49)−1 = 49 , 491/2 (czyli pierwiastek) = 7
12 gru 17:27
Koziol: czyli mam napisać w d) logx 25=2 bo x = √25 x= 5*5 = 25 x = 5? czy jakoś inaczej się to
rozwiązuje?
a w przypadku e) 32= − 5 miało być to wynik będzie taki sam?
12 gru 17:33