kombinatoryka
nevermind: W partii 40 monitorów 4 są uszkodzone. Wybieramy 3 monitory.
Na ile sposób można dokonać wyboru, aby co najwyżej 1 z wybranych monitorów był uszkodzony?
Nie od razu wpadłam na pomysł, żeby obliczyć ile jest możliwości wyboru wszystkich sprawnych
i dodać do tego możliwość wyboru zestawu z 1 uszkodzonym.
C(3 z40)+C(3z36)=9660
Próbowałam liczyć to tak: Ilość kombinacji wszystkich monitorów: C(3 z 40)=9880 i odjąć od tego
te zestawy, które mają więcej niż 1 uszkodzony − 4*3*38/6=76 (4 i 3 − wybór 1szego i 2giego
uszkodzonego monitora razy 38 pozostałych możliwość przez 6, bo kolejność nie ma znaczenia)
9880−76=9804 − wynik jest inny. Potrafi ktoś wskazać mi błąd w moim rozumowaniu?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
15 lis 12:27
nevermind: * w prawidłowej wersji zamiast C3z40 −> C(1z4)*C(2z36)
15 lis 12:53
nevermind: Up
15 lis 13:31
PW: "Co najwyżej jeden uszkodzony" to
A − uszkodzony dokładnie jeden z trzech wybranych lub
B − żaden z trzech wybranych nie jest uszkodzony.
− mnożymy liczbę możliwych wyborów jednego uszkodzonego spośród czterech i dwóch dobrych
spośród 36.
− liczba możliwych wyborów wszystkich trzech spośród 36 dobrych.
Zbiory A i B są rozłączne, zatem
|A∪B| = |A| + |B|.
| | 36·35·34 | |
|A∪B| = 4·35·18 + |
| = 2520 + 7140 = 9660. |
| | 2·3 | |
Tak jest dobrze i nie ma co szukać błędu w drugim sposobie (na pewno nie 38, ale 36 dobrych,
ale w ogóle sposób myślenia jest dla mnie niezrozumiały).
16 lis 19:52
Gaunt: Za bardzo sobie mieszam.. Kombinatoryka na pewno nie będzie moim ulubionym działem.
Dzięki za pomoc i cierpliwość
16 lis 20:42