Wyrażenia algebraiczne
Matma#60;3: Hej

Jeśli 1+1/4+1/9+1/16+1/25+....=s, to suma 1/4+1/9+1/16+1/25+.... jest równa ? Powinno
być s/4
15 lis 12:23
Matma#60;3: 
?
15 lis 12:28
J:
dla mnie: s − 1
15 lis 12:28
Matma#60;3: No właśnie tez tak myslałam, ale nie ma nawet takiej odpowiedzi
15 lis 12:30
Metis: A dobrze to przepisałeś/aś ?
Powinno być:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Jeśli 1+ |
| + |
| + |
| + |
| +...=s to suma |
| + |
| + |
| + |
| +...= |
| | 4 | | 9 | | 16 | | 25 | | 4 | | 16 | | 36 | | 64 | |
Wtedy dzielę przez 4
I otrzymuje
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| +... |
| 4 | | 16 | | 36 | | 64 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | s | |
Stad |
| + |
| + |
| + |
| +....= |
| |
| | 4 | | 16 | | 36 | | 64 | | 4 | |
15 lis 12:36