Podzielność wielomianu
djw: Wielomian W(x) = x3−5x2+x+m3+m+9 jest podzielny przez (x+1) tylko dla..
15 lis 12:15
J:
W(−1) = 0
15 lis 12:16
djw: mógłbyś rozwiązać, bo nie wychodzi coś?
15 lis 12:21
J:
pokaż swoje rozwiązanie
15 lis 12:22
djw: no jesli pod x podstawie −1 to zostaje m3+m=−2
15 lis 12:23
J:
no i teraz oblicz : m
15 lis 12:24
djw: jak mam to zrobic? mozesz nakreslic cos?
15 lis 12:30
J:
m3 + m − 2 = 0
15 lis 12:32
J:
nie ... m3 + m + 2 = 0
15 lis 12:33
djw: (m+2)(m
2+1)=0

A. m=2 lub m=1
B. m=1
C. m=−1
D. m=−2 lub m=−1
15 lis 12:40
Metis: Wstawiaj następnym razem całe zadania... To zadania testowe.
Szybciej sie podstawia niż przeprowadza całe rozwiązanie zadania...
15 lis 12:41
J:
źle
15 lis 12:42
djw: mozesz pokazac?
15 lis 12:43
J:
oprzytomniej... (−1)3 + (− 1) + 2 = 0 , czyli: m = −1
15 lis 12:44