Największa liczba całkowita spełniającą nierówność
djw: Największą liczbą całkowitą spełniającą nierówność x5+2x4−7x2−14x<0 jest liczba..
15 lis 12:12
Metis: Rozwiąż.
15 lis 12:15
djw: tylko jak?
15 lis 12:19
J:
x4(x +2) − 7x(x+2) <0
15 lis 12:21
djw: to bedzie: (x+2)(x
4−7x) < 0 , i co dalej
15 lis 12:22
ax:
x4(x+2)−7x(x+2)<0
x(x3−7)(x+2)<0
rysuj i wyznaczaj
15 lis 12:23
J:
x(x+2)(x3 −7) < 0
15 lis 12:24
djw: a jak (x3−7) wyznaczyc?
15 lis 12:24
J:
x = 3√7
15 lis 12:25
djw: i x=0 i x=−2.
mam do wyboru odpowiedzi: A.−2 B.0 C.1 D.2
wiec najwieksza wartosc bedzie 0
15 lis 12:27
J:
naszkicuj " wężyk" ... i odczytaj
15 lis 12:30