kwasy organiczne
Dominika665: 1 Obliczyć gęstość 10% wodnego roztworu kwasu octowego, jeżeli dm3 tego roztworu zawiera
1,68mola kwasu.
2 Obliczyć stężenie molowe jonów wodorowych w 0,1− molowym wodnym roztworze kwasu octowego,
jezeli stopien dysocjacji wynosi 1,3%. Czy stopien dysocjacji kwasu octowego będzie taki sam w
0,1 molowym roztworze benzenowym

3 Obliczyć w przybliżeniu ile wody należy dodać do 0,25 dm3 10−procentowego octu , aby orzymać
roztwór o stężeniu 6%.
Mateusz: | | Cp*d | | Cm*100*M | |
zad 1 korzystamy ze wzoru Cm = |
| => wyznaczamy d d = |
| ale |
| | 100%*M | | Cp | |
wczesniej oblicz mase molową kwasu octowego i jego stężenie molowe
zad 2 jezeli nie mamy podanej objętości roztworu to przyjmujemy ze mamy do czynienia z
roztworem o objętości 1dm
3 w tym wypadku jego stężenie miolowe będzie wynosiło 0,1 mo*dm
−3
| | nz | |
korzystamy ze wzoru na stopień dysocjacji α = |
| *100% wyznaczamy nz =>
|
| | nw | |
| | α*nw | |
nz = |
| podstaw i oblicz
|
| | 100% | |
zad 3 zakładamy ze gęstosc octu jest rowna gęstosci H
2O i na tej podstawie oblicz mase octu a
potem to juz czyste obliczenia % z wykorzystaniem wzoru
| | ms | |
C% = |
| *100%
|
| | ms+mrozpuszczalnika | |
w zad jesli chodzi o roztwor benzenowy to zacytuj tresc tego zadania słowo w słowo bo cos mi tu
nie pasuje