Zbiór wartości
Nabzdyczony: Znajdź zbiór wartości funkcji y=(18x−5x2−20)/x2+4
15 lis 12:08
M:
8 cze 06:04
N:

ZW=[−19/2; −1/2]
8 cze 23:19
Li Mo :
Dobry wieczór
W książce Jan Leśniak O funkcjach jednej zmiennej
4. Zbiór wartości
| | w(x) | |
Przy wyznaczaniu zbioru wartości funkcji wymiernej |
| badamy czy dowolnie obrana |
| | v(x) | |
liczba rzeczywista (s) należy czy też nie należy do zbioru wartośći naszej funkcji
| | w(x) | |
Badanie to sprowadza się do rozwiązania równania |
| =s które jest równoznaczne |
| | v(x) | |
równaniu
Ponieważ funkcja w(x)−s* v(x) jest równowartościowa z odpowiednim wielomianem u(x) więc
równanie *(1) jest równoważne równaniu
Zbiorem wszystkich pierwiastków równania *(2) jest zbiór wszystkich miejsc zerowych funkcji
a to umiemy .
Przykład
| | 1 | |
Celem wyznaczenia zbioru wartości funkcji |
| gdzie w(x)=1 i v(x)=x−1 tworzymy |
| | x−1 | |
równanie
| 1 | |
| =s (s jest dowolną liczbą rzeczywistą ) |
| x−1 | |
| | 1−s(x−1) | |
Równanie to jest równoważne równaniu |
| =0 które jest równoważne równaniu |
| | x−1 | |
Rozwiązanie ostatniego równania otrzymujemy z rozwiązania równania
−sx+(1+s)=0 po odrzuceniu miejsc zerowych wielomianu v(x)= x−1 to jest liczby 1.
| | 1+s | |
Jeżeli s≠0 to równanie −sx+(1+s)=0 posiada tylko jeden pierwiastek który jest równy |
| |
| | s | |
Jeśli s=0 to równanie −sx+(1+s)=0 nie posiada ani jednego pierwiastka (bo jest 1=0 ).
| | 1+s | |
Ponieważ dla s≠0 liczba |
| nie jest miejscem zerowym wielomianu v(x)=x−1 więc zbiorem |
| | s | |
| | 1 | |
wartości tej funkcji wymiernej |
| sa wszystkie liczby rzeczywiste oprócz zera |
| | x−1 | |
No to weżmy naszą funkcje wymierną
w(x)=−5x
2+18x−20
v(x)=x
2+4 (nie posiada miejsc zerowych)
Tworzymy równanie
| −5x2+18x−20 | |
| =s (s dowolna liczba rzeczywista ) |
| x2+4 | |
Równanie to jest równoważne równaniu
| −5x2+18x−20−s*(x2+4) | |
| =0 |
| x2+4 | |
To równanie jest równoważne równaniu
| −5x2+18x−20−sx2−4s | |
| =0 |
| x2+4 | |
Rozwiązanie ostatniego równania otrzymujemy rozwiązując równanie
−5x
2+18x−20−sx
2−4s=0
1) s=0
−5x
2+18x−20=0
Δ=324−400<0 (nie ma pierwiastków
2) s≠0
−5x
2+18x−20 −sx
2−4s=0
−5x
2−sx
2+18x−20−4s=0
(−5−s)x
2+18x−20−4s=0
(−5−s)x
2+18x−4(5+s)=0
Teraz co dalej robimy?
10 cze 23:48
chichi:
a kiedy równanie kwadratowe ma rozwiązanie?
11 cze 00:01
η:
(s+5)x
2−18x+4(s+5)=0
Δ≥0
324−16(s+5)
2≥0 / : (−4)
ZW=s
11 cze 00:03
chichi:
dwie ostatnie linijki razem nie mają sensu logicznego
11 cze 00:11
η:
które?
11 cze 00:16
11 cze 00:17
Li Mo :
Już coś czaję

Dziękuje za pomoc .
11 cze 06:34
Lady in black:
Dzień dobry .
Mam pytanie do wpisu
η z godz 00 : 03
Nie rozgraniczył tam na s=0 i s≠0 tylko napisał
(s+5)x
2−18x+4(s+5) =0
To rozumiem dlaczego
| | 19 | | 1 | |
Po rozwiązaniu jest ZW=[− |
| ,− |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
Natomiast dla s=−5 mamy równanie liniowe
Więc co z tym (−5) ? Dlaczego jest uwzględniony w zbiorze wartosci ?
Pytanie następne
Dotyczy wpisu z 23 : 48
| | 1+s | |
A co będzie gdyby jednak sie okazało ze dla s≠0 liczba |
| byłaby jednak miejscem |
| | s | |
zerowym
jakiegos wielomianu?
Wyrzucamy ja wtedy ze zbioru wartośći funkcji ?
11 cze 19:02
chichi:
s = −5, czyli wartość równa (−5) zgodnie z tym równaniem jest przyjmowana dla x = 0, co się nie
zgadza? nie rozumiem ostatniego pytania, wygląda jakbyś mylił argument z parametrem, który
jest w tym przypadku wartością funkcji, bo tak zażądałeś
11 cze 21:17
Lady in black:
Ok
11 cze 21:24