Wartość funkcji dla argumentu -1 wynosi?
elaa: Wartość funkcji y= −3x+4
2x−1 dla argumentu −1 wynosi
z 1 jest 7 z 2 jest −1odpowiedz do wyboru 1,7,−3 lub −1 więc co dalej?
15 lis 11:44
J:
podstaw za x liczbę: −1 i policz
15 lis 11:46
elaa: Przecież podatawilam w obu wychodzi inny wynik. .
15 lis 11:53
J:
a jaka jest funkcja ?
15 lis 11:54
elaa: Liniowa
15 lis 11:55
J:
ja tam widzę: −3x+4 oraz 2x − 1 ... czyli dwie funkcje
15 lis 11:57
elaa: Przecież układ równań nie wyjdzie.
15 lis 12:06
J:
| | −3x+4 | |
czy to jest funkcja; y = |
| ? |
| | 2x−1 | |
15 lis 12:09
elaa: Nie...
15 lis 12:10
J:
czyli dwie ... y = −3x + 4 oraz y = 2x − 1 ..tak ?
15 lis 12:11
elaa: Tak.ale po y= jest ten znaczek ukladu równań.
15 lis 12:12
J:
−3x + 4
y =
2x − 1 .. .dla x = −1
tak ?
15 lis 12:14
elaa: No tak
15 lis 12:15
J:
zatem: f(−1) = −2*(−1) − 1 = − 2 − 1 = −3
15 lis 12:16
elaa: No tak.bez sensu było najpierw podstawiać.dzięki
15 lis 12:22