Wyznacz zbiór wartości funkcji
elaa: y=×2+2x−4
15 lis 11:33
Saizou :
x2+2x−4=(x+1)2−5 zatem ZW=[−5:+∞)
15 lis 11:34
15 lis 11:35
elaa: To poprostu zwinięcie do wzoru?
15 lis 11:37
J:
tak , do postaci kanonicznej i wektor przesunięcia : v = [−1,−5]
15 lis 11:38
elaa: Dzięki
15 lis 11:45
5-latek :

Najlepiej sobie zrobić pare przykladow na początek rysując wykres takiej funkcji
y=x
2+2x−4
Liczymy miejsca zerowe
Δ= 4+16=20 to
√20= 2
√5
| | −2+2√5 | |
x1= |
| = −1+√5= √5−1≈1,24 |
| | 2 | |
| | −2−2√5 | |
x2 = |
| = −1−√5 ≈−3,24 |
| | 2 | |
Liczymy wspolrzedne wierzchołka paraboli
y
w = sa rozne sposoby ale wezmy ten podstawowy wzor
Mamy już trzy charakterystyczne punty do narysowania przybliżonego wykresu to go rysujemy
Zbior wartości funkcji odczytujemy na osi OY
Widac ze ZW
f=<−5,
∞)
Sprobuj może sobie narysować wykres takiej funkcji y=−x
2+2x−4 i odczytac jej zbior watosci i
wyciagnac jakiś wniosek
Pozniej będziesz oczywiście robic to bez wykresu ze wzorow
15 lis 11:55
elaa: Faktycznie. Po policzeniu msc zerowych które nie wyszły zbyt ładne stwierdzilam że chyba trzeba
to zrobić jakoś inaczej.Dziękuję.
15 lis 12:17