matematykaszkolna.pl
rownanie o 3 niewiadomych 5-latek : Rownanie liniowe o 3 zmiennych przedstawia w przestrzeni plaszczyzne natomiast układ dwóch rownan liniowych przedstawia linie prosta o ile te płaszczyzny nie sa rownolegle Natomiast jeśli plaszyzny sa rownolegle to przedstawia zbior pusty Milu emotka Cwiczenie nr 8 (strona 147 to wiadomo 0 bo dwie płaszczyzny w przestrzeni mogą być albo rownolegle albo skośne i wtedy przecinają się wzdłuż linirostej Natomiast cwiczenie nr 9 (strona 148 ) tego nie bardzo rozumiem bo np. jeśli uloze trzy kartki rownolegle do siebie to czescia wspolna tych trzech płaszczyzn będzie zbior pusty No ale jeszcze układ 3 rownan liniowych może przedstawiać w przestrzeni punkt , prosta i plaszcyzne Jak je ulozyc do tego ?
15 lis 00:25
Qulka: rysunekpunkt to jak układ współrzędnych w przestrzeni prosta to jak rozłożona książka i kilka kartek do góry płaszczyznę to wszystkie 3 na sobie ;>
15 lis 00:37
5-latek : Teraz tak sobie pomyslalem ze jeśli uloze trzy kartki papieru (które symbolizują płaszczyzny ) jedna na druga to czescia wspolna tych płaszczyzn jest plaszcyzna
15 lis 00:38
5-latek : Witaj Qulka emotka Już to rozumiem .
15 lis 00:40
15 lis 00:44
Qulka: witaj 5−latku cieszę się , że tak szybko
15 lis 00:45
5-latek : To znaczy wyobraziłem sobie to co napisalas emotka Ja jeszcze tej przestrzeni nie lapie dobrze (pewnie będzie cos więcej) o tym w 2 klasie i poproszse Cie w takim razie jeszceo pomoc w tym Odpowiedz co przedstawiaj w przestrzeni równania z=0 x=y x=1 x+y+z=1 (to mysle ze plaszczyzne
15 lis 00:51
Qulka: płaszczyznę (tradycyjną XY) płaszczyznę płaszczyznę zgadza się ..tez płaszczyzna emotka
15 lis 00:57
5-latek : dziekuje emotka I na teraz dość bo mnie reka boli emotka
15 lis 00:59
Qulka: rysunekto x=y
15 lis 00:59
Qulka: rysunekx=1
15 lis 01:01
5-latek : Jeszcze raz dziekuje Ci emotka
15 lis 01:03