proste
Marian: mam problem z takim zadankiem
Dla jakich wartości parametru m punkt wspólny prostych o równaniach x+2y=−1 i x−y=3m−4
należy do wnętrza kwadratu o wierzchołkach (1,1),(1,−1),(−1,1),(−1,−1)

?
Proszę o pomoc
12 gru 16:37
ula: jakbyś sobie ten kw. narysował to wyjdzie ci,źe x∊(−1;1) oraz y∊(−1,1)
oblicz x z uklady równań
x+2y=−1
x−y=3m−4 →y=x−3m+4
x+2(x−3m+4)=−1→x=−3+2m
{−3+2m>−1 → m>1
{−3+2m<1 → m<2 →m∊(1;2)
oblicz w ten sam sposób y
{x+2y=−1 →x=−1−2y
{x−y=3m−4
−1−2y−y=3m−4 → y=−m+1
{−m+1>−1 →m<2
{−m+1<1 → m>0 →m∊(0,2)
część wspólna
m∊(1;2)
m∊(0,2) →m∊(1;2)
12 gru 17:39
Marian: Dzięki ale już sam rozwiazałem problem
12 gru 18:17