Zadania z prawdopodobieństwa
Paweł: Cześć

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań

1.Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych pięciocyfrowych takich że w ich zapisie
dziesiętnym występują dokładnie dwie cyfry nieparzyste.
2. Z talii 52 kart losujemy kolejno dwa razy po jednej karcie bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania asa w drugim losowaniu, jeśli wiadomo, że pierwsza karta nie
była królem.
3. Oblicz ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych takich że w ich zapisie dziesiętnym
występują dokładnie dwie cyfry parzyste.
4. W pudełku znajduje się 16 czekoladek 4 pistacjowe, 5 migdałowych i pozostałe miętowe. Z
pudełka Ewa wyjęła kolejno dwie czekoladki. Narysuj drzewo ilustrujące to doświadczenie.
Oblicz prawdopodobieństwo że były to dwie różne czekoladki.
5. Ze zbioru liczb {0,1,2,3 …9} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania pary liczb których suma jest parzysta jeżeli wiadomo że
iloczyn wylosowanych liczb jest parzysty.
6. W urnie znajduje się n kul z których 5 jest białych
a) ile co najmniej powinno być kul w urnie, aby przy losowaniu dwóch kul kolejno, bez zwracania
prawdopodobieństwo dwukrotnego wylosowania kuli białej było większe od 1/3
b) dla n =7 oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej za pierwszym i drugim razem (nie
zwracamy kuli do urny )
7. Udowodnij, że jeśli P(B) =
13, P(B∪A) =
12 to P(A\B) =
16