potęgi
hi: | | 1 | |
wytłumaczcie mi proszę jak doszło do takiej postaci 7−{ |
| } w zadaniu 3√72 |
| | 3 | |
12 gru 16:27
nick: musiałeś jakoś źle przepisać bo
3√72 =72/3
a
7−1/3 =3√1/7
12 gru 16:35
hi: dobrze chyba

zadanie to siedem do potęgi drugiej pod pierwiastkiem stopnia 3
12 gru 16:37
hi: możesz mi to jakoś rozpisać,żebym zrozumiała

12 gru 16:37
Bardzo prosze o pomoc: niemozliwe zeby tyle wyszlo..ten pierwiastek wg mnie wynosi 72/3
12 gru 16:37
Bardzo prosze o pomoc: niemozliwe zeby tyle wyszlo..ten pierwiastek wg mnie wynosi 72/3
12 gru 16:38
hi: wiesz co,faktycznie poczekaj
12 gru 16:41
hi: | 1 | |
| tak wygląda zadanie,ale nie umiem go zrobić |
| 3√7 | |
12 gru 16:42
Godzio:
Usuwamy niewymierność:
| 1 | | 3√7 | | 1 | |
| = |
| => U{71/3}{71 = 71/3−1 = 7−2/3 = |
|
|
| 3√7 | | 7 | | 3√72 | |
o to chodziło ? bo nie napisałeś kwadratu
12 gru 16:46
Godzio: nie czekaj coś naknociłem

źle usunąłem niewymierność
12 gru 16:47
Godzio:
po usunięciu otrzymamy :
| 3√72 | | 72/3 | |
| = |
| = 72/3−1 = 7−1/3 |
| 7 | | 71 | |
12 gru 16:48
hi: to znaczy całe zadanie wygląda tak: zapisz liczbę w postaci potęgi o podstawie7
| | 1 | | 1 | |
a. |
| i ma wyjść 7 do minus |
| a coś tego nie umiem |
| | 3√7 | | 3 | |
12 gru 16:52
hi: jest ktoś
12 gru 17:01
Bardzo prosze o pomoc: no tak jak wyzej napisal Ci juz Godzio wystarczy usunac niewymiernosc z mianownika i masz
zrobione zadanie
12 gru 17:03