równanie
Mateusz: rozwiąż rówananie
(2x−10)2 = 36
|2x−10| = 6
...
x ∊ {2,8}
mogę to tak zrobić czy da się innym sposobem?
14 lis 22:06
sushi_gg6397228:
mozna przenies 36 na lewo i ze wzoru a2−b2
14 lis 22:07
Mila:
Dobrze.
|2x−10| = 6 /:2
|x−5|=3
x−5=3 lub x−5=−3
x=8 lub x=2
14 lis 22:46
J:
Witaj Mila ..dlaczego od razu przez 2 ?
14 lis 23:14
Saizou :
|2x−10|=2|x−5|=6
|x−5|=3
14 lis 23:15
J:
ale po co ?
14 lis 23:17
Mila:
A dlaczego nie? , mam elementarne równanie.
14 lis 23:20
J:
"elementarne" ... ładne słowo
14 lis 23:23
J:
Czyli : 2x −10 = 6 jest nieelementarne, ale: x − 5 = 3 ...jest ?
14 lis 23:58