Wykazać.
miahu: Wykaż, że suma kolejnych siedmiu liczb naturalnych nie może być kwadratem liczby naturalnej.
Zacząłem od tego, że suma kolejnych siedmiu liczb naturalnych to
n+n+1+n+2+n+3+n+4+n+5+n+6=7n+21=7(n+3)
Ale wtedy dla n=4 ta suma może być kwadratem siódemki. Nie wiem, gdzie robię błąd..
14 lis 22:05
sushi_gg6397228:
moze czegoś brakuje w tresci zadania
14 lis 22:09
miahu: Tego nie wziąłem pod uwagę. Ale pewnie masz rację. Dzięki.
14 lis 22:11
zombi: Ale suma 7 kolejnych liczba naturalnych to
n+(n+1)+(n+2)+(n+3)+(n+4)+(n+5)+(n+6), bez
(n+7)
!
14 lis 23:33
miahu: Tak napisałem, przyjrzyj się " n+n+1+n+2+n+3+n+4+n+5+n+6=7n+21 ".
15 lis 00:14
Bogdan:
albo taki zapis: n−3 + n−2 + n−1 + n + n+1 + n+2 + n+3 = 7n
15 lis 00:44
miahu: Bogdan, ale dla tego zapisu i tak może to być kwadrat liczby naturalnej − siódemki. Tak
czy inaczej, jest błąd w zadaniu.
15 lis 00:55
Qulka: dla n=28 będzie jeszcze kwadratem 14
15 lis 01:02
miahu: Tym lepiej..
15 lis 01:15
Qulka: może tam nie ma tego nie

i masz wykazać że może być kwadratem
15 lis 01:22
ICSP: a może trzeba pokazać, że najdłuższy możliwy ciąg kolejnych liczb naturalnych majacy tę
własność, ze każda z nich jest sumą kwadratów trzech liczb całkowitych jest ciagiem 7
elementowym ?
15 lis 01:43
miahu: Tego nie wiem, ale na pewno jest jakiś błąd w zadaniu. Zrobiłem tak, jak tutaj i napisałem, że
może być kwadratem liczby naturalnej. Zobaczymy, co z tego wyjdzie
15 lis 01:44
miahu: ICSP, niee, to by było zbyt skomplikowane.
15 lis 01:45