Prosze o pomoc
Olka: Wykaż, że (a+b+c)3+(a+b−c)3+(c−a−b)3+(b−a−c)3=24abc
14 lis 21:15
PW: Teza nie jest prawdziwa, popraw treść zadania.
Wystarczy podstawić same jedynki, lewa strona jest równa 33+13−13−13 = 26.
14 lis 23:37
:): miało być zapewne
(a+b+c)3+(c−a−b)3+(b−a−c)3+(a−b−c)3=24abc
czyli 2 drugim nawiasie a−b..
15 lis 02:28
:): (a+(b+c))
3=a
3+3a
2(b+c)+3a(b+c)
2+(b+c)
2=a
3+3a
2c+3a
2b+3ab
2+6abc+3ac
2+b
2+2bc+c
2
i pozostałe też tak należy rozpisać i najwidoczniej sie poupraszcza..
MIłej zabawy

(c−a−b)
3=(c−(a+b))
3=c
3−3c
2(a+b)+3c(a+b)
2−(a+b)
3 itd..
15 lis 02:32
:): tam w 1 linicje mialo być (b+c)
3 i potem konsekwentnie.....
No troche roboty będzie!
15 lis 02:33
PW: Też sądzę, że drugi składnik ma postać (a−b−c)3.
Zauważmy, że liczby x = a+b+c, y = a−b−c, z = c−a−b i t = b−a−c spełniają warunek
(1) x+y+x+t = 0,
wobec czego
((x+y) + (z+t))3 = 0
(x+y)3 + 3(x+y)2(z+t) + 3(x+y)(z+t)2 + (z+t)3 = 0
(x+y)3 + (z+t)3 + 3(x+y)(z+t)(x+y+z+t) = 0,
skąd wobec (1) wynika
(x+y)3 + (z+t)3 = 0,
x3+y3+z3+t3 + 3x2y+3xy2 = 3z2t + 3zt2 = 0,
(2) x3+y3+z3+t3 = −3[xy(x+y) + zt(z+t)].
Policzmy:
xy(x+y) = [a+(b+c)][a−(b+c)](a+b+c+a−b−c) = [a2 − (b+c)2]·2a
zt(z+t) = [(c−b) −a][−((c−b)+a)](−2a) = −[(c−b)2 − a2](−2a) = [(c−b)2−a2]2a,
zatem
−3[xy(x+y) + zt(z+t)] = −3·2a[a2 −(b+c)2]+(c−b)2 − a2]
−3[xy(x+y) + zt(z+t)] = −6a(a2 − b2 − 2bc − c2 + c2 −2bc + b2 − a2)
−3[xy(x+y) + zt(z+t)] = −6a(−4bc)
−3[xy(x+y) + zt(z+t)] = 24abc.
Podstawienie do (2) kończy dowód.
15 lis 09:13
PW: Korekta:
(1) x + y + z + t = 0.
15 lis 09:15
daras: ciekawe jaka była pierwotna wersja i czy...kogoś to jeszcze obchodzi ?
15 lis 10:59
Olka: Tak, racja pomyliłam się w przepisywaniu, dziękuje bardzo
15 lis 14:23