Parametry
Michał: Dla jakich m nierówność (m−1)x2+mx+2>0 jest spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych?
14 lis 21:12
Tadeusz:
m−1>0
Δ<0
14 lis 21:26
Michał: To nie jest całkowite rozwiązanie
15 lis 01:09
Michał: Podałeś tylko warunki
15 lis 01:09
ICSP: Oczywiście, że nie

Trzeba to jeszcze policzyc
15 lis 01:10
15 lis 01:31
ICSP: Δ < 0

Masz złe warunki.
15 lis 01:34
Michał: Warunki akurat miałem dobrze! Jeśli byłyby niepoprawne, to nauczycielka od razu by je
wykreśliła
15 lis 01:37
Qulka: ma całkiem inne zadanie w załączniku
15 lis 01:38
Qulka: w załączniku b=−m więc w delcie powinno być m2 ..
15 lis 01:39
Michał: Sorki, dopiero teraz zauważyłem, że wysłałem co innego
15 lis 01:40
ICSP: ale i tak błąd jest w wyróżniku.
15 lis 01:42
Michał: Tak powinno brzmieć zadanie:
Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x2−mx+2m−3=0 ma dwa różne pierwiastki
dodatnie.
15 lis 01:42
Qulka: no to popraw że b=−m i policz tak jak masz to zapisane
15 lis 01:44
Michał: Ok, widzę, że się machnąłem z tym wyróżnikiem...
15 lis 01:46