Proszę o pomoc
asymptota: Znajdź asymptoty pionowe i ukośne podanych funkcji
Dziedzina x∊ (−
∞; −3) ∪ (3;+
∞)
1) szukamy asymptot pionowych
x= −3
| | x−3 | | −6 | |
limx→−3+ = |
| = |
| = −∞ |
| | √ x2 −9 | | 0+ | |
| | x−3 | | −6 | |
limx→−3− = |
| = |
| = +∞ |
| | √ x2 −9 | | 0− | |
Dobrze to liczę ? Bo wydaje mi się, że jednak nie ..
14 lis 21:08
sushi_gg6397228:

liczysz te granice jednostronne , gdzie masz dziedzine
14 lis 21:13
asymptota: | | −6 | |
chodzi mi o to czy dobrze liczę to jak jest |
| i wtedy ∞ jest dodatnia ? |
| | 0− | |
14 lis 21:42
sushi_gg6397228:
jedna granica jest zbedna, bo nie mozna jej policzyć
14 lis 21:43
asymptota: która ?
14 lis 21:45
sushi_gg6397228:
to po co zapisano dziedzine, dla jaj czy ma czemuś służyć ?
14 lis 21:46