okrąg
mineralna: Znaleźć równanie okręgu o promieniu 10 który przechodzi przez punkt A=(3,14) i przecina oś OX w
dwóch punktach odległych od siebie o 16.
14 lis 21:01
sushi_gg6397228:
zacznij od rysunku
14 lis 21:06
mineralna: no rysunek już mam
14 lis 21:08
sushi_gg6397228:
nie widze
14 lis 21:14
Eta:

r=10 S(x,|y|) A(3,14)
|DS|=|y|=6 ⇒ y=6 lub y= −6
|AS|
2=r
2=10 ⇒ (x−3)
2+(6−14)
2=100 ⇒ (x−3)
2= 36 ⇒ x=9 lub x=−3
lub (x−3)
2+(−6−14)
2=100 ⇒ (x−3)
2= −300 −− sprzeczność
zatem:
są dwa takie okręgi S(9,6) i r=10 lub S(−3,6) i r=10
o równaniach:
o: (x−9)2+(y−6)2=100 lub (x+3)2+(y−6)2=100
14 lis 22:20