logarytmy
Bardzo prosze o pomoc: Wyznacz te wartości paramteru k dla ktorych dziedzina funkcji f(x)=√log(x2+4x+k) jest zbior
liczb rzeczywistych.
Bardzo prosze o pomoc
12 gru 16:21
Bardzo prosze o pomoc:
12 gru 16:51
kaz: log(x2+4x+k)≥0
x2+4x+k>0
Δ<0
16−4k<0
k>4
12 gru 17:02
Bardzo prosze o pomoc: no wlasnie a odpowiedz do tego zadania jest kwieksze badz rowne 5
12 gru 17:04
ula: log(x2+4x+k)≥0
x2+4x+k>0→ Δ=16−4k<0
k>4
żeby log był większy od 0 to x2+4x+k nie może być ułamkiem >1
ale w naszym przypadku log może być 0 więc
x2+4x+k≥1
Δ=20−4k≤0
{k≥5
{k>4 → k≥5
12 gru 17:18
ula: no to masz taką jaka ma być
12 gru 17:19