Funkcja kwadratowa
msc: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=2x2+4x−1 w przedziale ≤−2 ; 0≥
Obliczyłam wartość w wierzchołku i na końcach przedziału. Wszędzie wyszło −1. Najmniejsza
wartość będzie przecież zawsze w wierzchołku (?), w odpowiedziach wartość najmniejsza to −3, a
największa to −1. Nie rozumiem skąd się to wzięło
14 lis 19:23
qulka:

funkcja to niebieskie
przedział to zielony kawałek
najmniejsza wartość (pomiędzy zielonymi) to y=−3 dla x=−1
największa (pomiędzy zielonymi) to y=−1 dlax=−2 lub 0
14 lis 19:29
Janek191:
| | −4 | |
p = |
| = − 1 ∊ < − 2; 0 > |
| | 2*2 | |
f( −1) = q = 2*(−1)
2 + 4*(−1) − 1 = 2 − 4 − 1 = − 3
y
min = − 3
f(0) = − 1 = y
max
14 lis 19:31
qulka:

gdybyś miała np taki przedział (zielone) i taką funkcję (niebieskie) to max to fioletowa kropka
a min to żółta a wierzchołek w ogóle nie ma znaczenia
14 lis 19:34