Równanie z pierwiastkiem
Mateusz: √5x+3=x+11
odpowiedź: x=2(√5+1)
Coś nie mogę sobie poradzić. Proszę o pomoc.
14 lis 17:54
Janek191:
√5 x + 3 = x + 11
√5 x − x = 11 − 3
x*(
√5 − 1) = 8
| | 8*(√5 + 1) | | 8 √5 + 8 | |
x = |
| = |
| = |
| | (√5 − 1)*(√5 + 1) | | 5 − 1 | |
= 2
√5 + 2 = 2*(
√5 + 1)
14 lis 17:57
:): √5x+3=x+11
√5x−x=11−3
x(
√5−1)=8
x=2(
√5+1)
14 lis 17:59
Mateusz: Dzięki wam wielkie!
A jak rozwiązać:
(45*x+322)*25*x
14 lis 18:05
Mateusz: (45*x+322)*25=216*x
14 lis 18:07
:): analogicznie..

x−ksy na jedną strone..liczby na drugą..zacznij
14 lis 18:08
Mateusz: (2x10+210)*25=2x4
Dalej nie ruszę.
14 lis 18:13
:): (45x+210)*25=216x
(210x+210)*25=216x
215(x+1)=216x
(x+1)=2x
1=x
14 lis 18:17
Mateusz: nie rozumiem czynności jakie zostały wykonane w lewej części. Skąd wzięło się (x+1) ?
14 lis 18:23
:): (210x+210)*25
=(210(x+1))*25
=210&25(x+1)
14 lis 18:28
Mateusz: już rozumiem lecz nie wiem co się stało teraz z 216x po prawej stronie
215(x+1) = 216x
14 lis 18:37
:): podzielilem obie strony przez 215......
14 lis 18:57
Mateusz: Rozumiem.
A jak rozwiązać równanie?
(1/2x−2)(1/2x+2)<1/2(3+0,5x2)
Doszedłem do momentu
1/2x2 − 2/4x2 < 4 + 3/2
14 lis 19:07
:): to jest nierónosć kwadratowa, powinieneś dać rade

Poczytaj bo to standardowe zadanie.
14 lis 20:04