?
Kamil: Uprość wyrażenie
W=(x−2)3−(2x+1)3−(3x−2)(3x+2)
14 lis 17:49
Mila:
Korzystaj z wzorów (a−b)3, (a+b)3 , (a−b)*(a+b)
14 lis 17:59
Kamil: (x3−6x*2+12x−8)−(8x3+18x2+6x+1)−(9x2−4)
14 lis 18:21
Kamil: Tak to będzie?
14 lis 18:21
Kamil: tj. −7x3−33x2+7x−5
14 lis 18:22
Kamil: 

?
14 lis 18:30
Tymon: 

?
14 lis 18:30
misiak:
w drugim nawiasie zamiast 18x2 powinno być 12x2
14 lis 18:32
Kamil: czy dobrze jest to rozwiązane?
14 lis 18:32
:): no masz wzory,.jak sie nie pomyliles..to jest ok!
14 lis 18:32
Mila:
(x−2)3=x3−3*x2*2+3*x*22−8=
=x3−6x2+12x−8
(2x+1)3=8x3+3*4x2+3*2x+1=8x3+12x2+6x+1
14 lis 18:45